Tri Ruže je víno, s ktorým je spájaných viacero príbehov, ale poďme od začiatku. Prvýkrát nám napadla myšlienka vytvoriť ružové cuvée v roku 2012. Bola to situácia, kedy sme mali v pivnici tri ružové vína: Cabernet Sauvignon, Merlot a Frankovku modrú. Tieto ružové vína boli skvelé, no keď sme ich v určitom pomere spojili v pohári, tak vzniklo unikátne víno, ktoré oplývalo výbornou ovocnou arómou a komplexnou chuťou s krásnym smotanovým záverom. Jednoducho najlepšie by bolo toto víno spojiť, ALE písal sa rok 2012 – a teda pred desiatimi rokmi veľa ružových cuvéečok na trhu nebolo a spraviť takúto šialenosť si vyžadovalo určitú odvahu.
Nebolo to jednoduché rozhodovanie, ale vyhralo víno a jednotlivé vína sme v určitom pomere spojili do jednej nádoby. Vtedy sme ešte nevedeli ako sa dané ružové víno bude volať a už vôbec nie, ako bude vyzerať etiketa. Tak sme na nádobu jednoducho napísali 3 Rosé. Toto sa udialo v zimných mesiacoch, myslím, že to bol január. Okolo tejto nádoby sme prechádzali každý deň, videli sme na nej nápis 3 Rosé, a teda, už tá myšlienka prišla sama. Víno sme pomenovali Tri Ruže. Pri tvorbe etikety sme vychádzali z názvu a umiestnili sme na ňu tri kvety ruže, každú v inej farbe, aby sme zachovali symboliku troch vín, ktoré sa spájajú v jednej fľaši.
Druhý príbeh začína pri nafľašovaní tohto vína, ako som spomínal, na trhu veľa cuvéečok ružových vín nebolo. Preto bolo veľmi ťažké ľudí presvedčiť, aby ochutnali tento náš výtvor. Zo začiatku tam boli pochybnosti, či sme nezliali dokopy vína, s ktorými sme si nevedeli rady a či to nie je iba marketingový ťah. Všetko sa otočilo, akonáhle ľudia toto víno ochutnali. To ich presvedčilo o tom, že je to vydarené víno, a že v žiadnom prípade nejde o obchodnú taktiku. Táto naša misia trvala asi štyri roky. Počas týchto rokov naša práca spočívala v predstavovaní a prezentovaní Troch Ruží verejnosti. Určite nám pomohli aj mnohé súťaže, odkiaľ sme si s Troma Ružami priviezli mnohé vysoké hodnotenia, okrem iných by som uviedol Concours Mondial v Bruseli, Finger Lakes IWC v New Yorku, ale výrazne pomohol aj titul Najlepšie ružové víno podľa časopisu Vinotéka v čísle 3/2017.
Dôležitý zlom nastal v Troch Ružiach v roku 2017, keď sme uviedli prvý ročník, ktorý pochádzal výlučne z našich vinohradov. Výrazne stúpla kvalita hrozna, znížili sa oxidačné riziká, keďže vinohrad máme priamo vedľa pivnice. Ale spravili sme tiež zásadnú zmenu v kupáži a to tak, že sme nahradili Merlot rosé Dunajom. Táto zmena priniesla do kupáže neobvyklú harmóniu a plnosť chute. Takže sa dá povedať, že posledných päť ročníkov tvorili odrody: Cabernet Sauvignon, Dunaj a Frankovka modrá. Keďže sa neustále snažíme o dodržanie jednotného prejavu tohto vína skrz ročníky, nedá sa povedať v akom pomere tieto vína spájame. Kľúč na dorobenie tejto kupáže spočíva v troch faktoroch: klimatické podmienky v danom ročníku, stav hrozna počas zberu, a pravdaže, aj stav vína po fermentácii. Takže naozaj platí pravidlo z roku 2012 – Tri Ruže vznikajú z najlepších ružových vín daného ročníka.
Tomáš